DOCUMENTAIRE VIERT TIENDE VERJAARDAG VRIJE VAL UIT DE RUIMTE

Red Bull Stratos blijft tot de verbeelding spreken. In de nieuwe docu Space Jump blikt Felix Baumgartner terug op zijn legendarische ruimtemissie. En hoe hij als eerste ooit in vrije val door de geluidsmuur brak. Kijk nu op redbull.be/stratos!

Waar was jij op 14 oktober 2012? Exact tien jaar geleden keken miljoenen mensen hoe Felix Baumgartner in een heliumballon met een kleine capsule tot aan de rand van de ruimte steeg, 39 kilometer boven het aardoppervlak. Om dan met een record brekende 1.357,64 kilometer per uur naar beneden te duiken. Hij was de eerste persoon ooit die in vrije val door de geluidsmuur ging. Red Bull Stratos spreekt ook nu nog tot de verbeelding. In Space Jump - een nieuwe documentaire met nooit eerder vertoonde beelden en getuigenissen - viert Red Bull de herinnering aan de tot de verbeelding sprekende ruimtemissie. Met Felix Baumgartner zelf natuurlijk, maar ook tal van fans, experten en nauw betrokken mensen. Van de technische projectdirecteur tot de mensen van YouTube, van wie de servers tot het uiterste werden gedreven om het aantal live kijkers aan te kunnen. Want yes, Red Bull Stratos is nog steeds de meest bekeken live in de geschiedenis van het platform.

"We waren een zeer ambitieuze groep mensen met een visie die we werkelijkheid hebben kunnen maken. Jaren voorbereiding natuurlijk, maar we hebben geschiedenis geschreven. Wij allemaal, want iedereen heeft een belangrijke rol gespeeld om van Red Bull Stratos een succesvolle missie te maken. En na tien jaar is het tijd om dat te vieren." ​ Felix Baumgartner

KIJK NU NAAR SPACE JUMP OP REDBULL.BE/STRATOS!

Red Bull Stratos in cijfers

  • Het doel was om als eerste mens te reizen met Mach 1, de snelheid van het geluid. Het kostte Felix slechts 34 seconden om supersonisch te gaan, en hij bereikte een topsnelheid van 1.357,64 km/u. Terugkijkend zegt hij: "Ik wilde de eerste mens zijn buiten een vliegtuig die de geluidsbarrière doorbrak."
  • Felix had 9 minuten nodig om vanuit zijn capsule terug de aarde te bereiken, waarvan de helft in vrije val. In zijn ruimtepak - bestand tegen temperaturen tot -72°C - had hij voor 20 minuten zuurstof, waardoor hij voldoende tijd had in de drukloze cabine voor het opstijgen en voor de vlucht zelf.
  • De ballon die hem naar de ruimte bracht was gigantisch, even groot als 33 voetbalvelden en twee keer zo hoog als de Saturn V-raket die ze gebruikten voor de Apollo-missies naar de maan. Het zeil was 10 keer dunner dan een boterhamzakje, maar gevuld met helium woog het 1.682 kg, goed voor een totaal volume van zo’n 835.000 kubieke meter. De eerste 1000 meter van de vlucht waren kritiek. In totaal waren er wel 20 mensen nodig om de ballon heel voorzichtig te verplaatsen om schade te voorkomen.
  • Felix sprong van op exact 39.969,4 meter hoogte. Door de broosheid van de ballon moesten ze onder de 40.000 meter blijven. Zoals Baumgartner zich herinnerde: "De ballon scheurde bijna. Daarom moesten we een beetje zakken."

PERSINFO - NIET VOOR PUBLICATIE

Karel Voet

Communications Manager

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Red Bull België

In 1987 lanceerde Red Bull niet alleen een nieuw product, maar een compleet nieuwe productgroep: energiedrank. Sinds dag één geeft Red Bull vleugels aan mensen en aan ideeën, en zijn er verschillende mijlpalen bereikt op het gebied van sport en cultuur.


Neem contact op met

Jet Import NV Rekkemstraat 58 8930 Lauwe

+32 56 50 97 40

press@redbull.be

redbull.be